Dziś dalej o naszych ostatnich kuchennych wypiekach… Proponujemy czekoladowe muffinki oraz domowe trufle.
Do wykonania muffinek potrzebujemy:
– 1/2szkl oleju,
– 1szkl mleka,
– 2 jajka,
– 2szkl mąki pszennej,
– 1/2szkl cukru,
– 3 czubate łyżki kakao,
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
– 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Wykonanie:
1) Suche składniki (mąka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, kakao) mieszamy w jednej misce.
2) W drugiej misce mieszamy mokre składniki (olej, mleko, jajka).
3) Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką.
4) Papilotki do muffinek wypełniamy w 2/3 powstałą masą.
5) Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.
I muffinki gotowe! Teraz zabieramy się za przystrojenie.
Krem:
– 250ml dobrze schłodzonej śmietany 30% (używam Piątnicy – dla mnie najlepsza),
– 250g serka mascarpone,
– 250g gorzkiej czekolady (dla mnie obowiązkowo Wedel),
– 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
1) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski, którą wstawiamy go garnka z wrzącą wodą w taki sposób, żeby miska nie dotykała dna garnka). Zostawiamy do wystygnięcia.
2) Ubijamy w jednej misce serek mascarpone i cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy małym strumieniem czekoladę nie przerywając ubijania.
3) W drugiej misce na wysokich obrotach miksera ubijamy śmietankę. Ubitą śmietankę dodajemy do miski z serkiem mascarpone i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Ozdabiamy muffinki. Pozostały krem wstawiamy jeszcze do lodówki na około godzinę. Następnie robimy z niego kulki i obtaczamy kakao lub posypką.
I tak oto powstały muffinki i domowe trufle. 🙂
PS. U nas przystrojonych dużą ilością kremu było 2/3 muffinek. Jeśli chcecie przystroić wszystkie muffinki musicie zrobić kremu z dwóch porcji – inaczej nie wystarczy na trufle.
Smacznego!
Ale fajne wyszły te przysmaki 🙂
Muffinki mogła bym robić codziennie, lubię ten rodzaj słodkości