Czekolada – bardzo lubię…
Uwielbiam?
Tak! Uwielbiam!
Najbardziej w połączeniu z kokosem albo migdałami. Pyszota!
Dziś pokażę Wam książkę, która bez wątpienia chyba każdego zachęci do czekoladowych smaków.
„Czekolada. Ponad 100 przepisów na ciasta, kremy i czekoladki” od Wydawnictwa Jedność. Poznajmy tę czekoladową księgę stworzoną przez wybitnych mistrzów cukiernictwa.
Książka jest podzielona na tematyczne rozdziały. Jest m.in. szkoła czekolady i dekorowanie czekoladą, gdzie zawarte są praktyczne wskazówki i porady.
Na przykład, jak samemu przygotować mąkę migdałową…
Jak upiec idealny biszkopt…
Na co zwrócić uwagę przy tworzeniu kremu ganache…
Ciekawy przepis na krem do smarowania…
I wiele innych interesujący porad i bazowych przepisów, które można również wykorzystać w czekoladowych własnych kompozycjach.
To wszystko tytułem wprowadzenia, a teraz przejdźmy do czekoladowych małych i większych przyjemności!
Kolejne rozdziały tej książki to bowiem propozycje na czekoladowe śniadania, przerwę na kawę, podwieczorek czy smakołyki.
Przetestowałam jeden z przepisów – ciasto czekoladowo-kokosowe.
Pyszne!
Można też pokroić na mniejsze kawałeczki i zajadać jak ciasteczka.
Połączenie kokosu i czekolady – to jest właśnie jeden z moich smaków.
Tą oraz inne ciekawe propozycje od Wydawnictwa Jedność znajdziecie TUTAJ.
Tytuł: „Czekolada. Ponad 100 przepisów na ciasta, kremy i czekoladki”
Autor: Francesca Badi, Omar Busi
Objętość: 256 stron, oprawa miękka ze skrzydełkami
Format: 195 x 240mm