Już niedługo Święta… U nas choinka już ubrana. Duża, ozdobiona… taka wymarzona. Taka pierwsza jakiej jeszcze nie mieliśmy. 🙂
W zasadzie to mieliśmy dziś w domu cztery choinki – te trzy pozostałe były z ciastek. Ale też zielone i z bombkami. 🙂
Do zrobienia choinki potrzebne są oczywiście specjalne gwiazdkowe foremki. My mamy takie:
Przepis na kruche ciastka od kilku lat zapisany jest w moim zeszycie – nie pamiętam skąd, ale ciastka zawsze wychodzą smakowicie. Jeśli macie ochotę wypróbować – zapraszamy.
– 450g mąki (ok 2 i 1/2 szkl),
– 300g masła,
– 1 jajko,
– 150g cukru (1/2 szkl),
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– pół łyżeczki cukru wanilinowego,
– kilka kropel zapachu migdałowego,
– cukier puder, woda łyżeczka soku z cytryny do zrobienia lukru,
– zielona posypka, zielony lukier, kolorowa posypka imitująca bombki.
1. Przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, zapach i posiekane nożem masło.
2. Szybko wyrabiamy ciasto. Następnie odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
3. Schłodzone ciasto dzielimy na części. Wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy gwiazdki.
4. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp.180 stopni C przez ok. 12 minut.
5. Ciastka układamy od najmniejszego do największego (my wzięłyśmy po dwie sztuki z każdej wielkości foremki, żeby choinka była wyższa). Zlepiamy je przygotowanym lukrem.
Zdobimy według uznania. My zrobiłyśmy to tak. 🙂
Która wersja podoba Wam się bardziej? 🙂
Pierniczki wyglądają naprawdę pysznie! Piękne i kolorowe 🙂
Ja dzisiaj też pichciłam w kuchni te świąteczne łakocie.
Planujemy jeszcze zrobić takie choinki jako prezenty dla najbliższych 🙂
Ale super ta choinka z ciastek, jak nic zrobimy ją z dziećmi
Polecamy! Dzieci jak najbardziej też mogą uczestniczyć. Ich pomoc jest wręcz tutaj niezbędna. Smarowanie lukrem, posypka – dużo zadań i dużo radości 🙂