Ciastkowa choinka

Już niedługo Święta… U nas choinka już ubrana. Duża, ozdobiona… taka wymarzona. Taka pierwsza jakiej jeszcze nie mieliśmy. 🙂

W zasadzie to mieliśmy dziś w domu cztery choinki – te trzy pozostałe były z ciastek. Ale też zielone i z bombkami. 🙂

Do zrobienia choinki potrzebne są oczywiście specjalne gwiazdkowe foremki. My mamy takie:

Przepis na kruche ciastka od kilku lat zapisany jest w moim zeszycie – nie pamiętam skąd, ale ciastka zawsze wychodzą smakowicie. Jeśli macie ochotę wypróbować – zapraszamy.

– 450g mąki (ok 2 i 1/2 szkl),

– 300g masła,

– 1 jajko,

– 150g cukru (1/2 szkl),

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– pół łyżeczki cukru wanilinowego,

– kilka kropel zapachu migdałowego,

– cukier puder, woda łyżeczka soku z cytryny do zrobienia lukru,

– zielona posypka, zielony lukier, kolorowa posypka imitująca bombki.

1. Przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, zapach i posiekane nożem masło.

2. Szybko wyrabiamy ciasto. Następnie odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

3. Schłodzone ciasto dzielimy na części. Wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy gwiazdki.

4. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp.180 stopni C przez ok. 12 minut.

5. Ciastka układamy od najmniejszego do największego (my wzięłyśmy po dwie sztuki z każdej wielkości foremki, żeby choinka była wyższa). Zlepiamy je przygotowanym lukrem.

Zdobimy według uznania. My zrobiłyśmy to tak. 🙂

Która wersja podoba Wam się bardziej? 🙂

 

 

 

 

4 thoughts on “Ciastkowa choinka

    1. Polecamy! Dzieci jak najbardziej też mogą uczestniczyć. Ich pomoc jest wręcz tutaj niezbędna. Smarowanie lukrem, posypka – dużo zadań i dużo radości 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *