Ciastka owieczki

Ten przepis już zamieszczałam jakiś czas temu. Trochę go zmodyfikowałam dla potrzeb owieczek. 🙂

Potrzebujemy:

– 450g mąki (ok 2 i 1/2 szkl),

– 300g masła,

– 2 jajka,

– 150g cukru (1/2 szkl),

– 3 łyżki kakao,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– pół łyżeczki cukru wanilinowego,

– kilka kropel zapachu migdałowego,

– masa marcepanowa do ozdobienia.

Wykonanie:

1. Przesiewamy mąkę. Dodajemy jajka, cukier, cukier wanilinowy, kakao, proszek do pieczenia, zapach i posiekane nożem masło.

2. Szybko wyrabiamy ciasto. Następnie odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

3. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy kształt głowy owieczki (zrobiłyśmy wcześniej szablon z bloku technicznego).

4. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp.180 stopni C przez ok. 12 minut.

5. Ozdabiamy masą marcepanową.

Nasze owieczki są już gotowe! 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *