Ten przepis już zamieszczałam jakiś czas temu. Trochę go zmodyfikowałam dla potrzeb owieczek. 🙂
Potrzebujemy:
– 450g mąki (ok 2 i 1/2 szkl),
– 300g masła,
– 2 jajka,
– 150g cukru (1/2 szkl),
– 3 łyżki kakao,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– pół łyżeczki cukru wanilinowego,
– kilka kropel zapachu migdałowego,
– masa marcepanowa do ozdobienia.
Wykonanie:
1. Przesiewamy mąkę. Dodajemy jajka, cukier, cukier wanilinowy, kakao, proszek do pieczenia, zapach i posiekane nożem masło.
2. Szybko wyrabiamy ciasto. Następnie odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
3. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy kształt głowy owieczki (zrobiłyśmy wcześniej szablon z bloku technicznego).
4. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp.180 stopni C przez ok. 12 minut.
5. Ozdabiamy masą marcepanową.
Nasze owieczki są już gotowe! 🙂
Smacznego!