Otóż wczoraj miałam swój dzień! Swój dzień w kuchni! Wszystko się udało, kapuśniak jak od mamy, sos do kaszy, że mucha nie siada, a blok czekoladowy wyjątkowo smakowity. Rodzina najedzona, brali dokładki, więc musiało być dobre. 🙂
Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na ten blok właśnie. Mój smak z dzieciństwa, który przypadł i to nawet bardzo do gustu również najmłodszemu pokoleniu. 🙂
Wiem, że do bloku czekoladowego niektórzy dodają też bakalie. U nas średnio by przeszły, a ja właśnie tylko ten z ciastkami pamiętam z dzieciństwa.
Składniki:
– margaryna (użyłam margaryny Kasia),
– 3/4 szkl cukru,
– 6 łyżek kakao,
– 1/2 szkl ciepłej wody,
– 3 szkl pełnego mleka w proszku (użyłyśmy Łaciatego),
– 3 i 1/2 paczek herbatników (dla mnie najlepsze to te z Jutrzenki).
1. Margarynę, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w wyższym garnku na bardzo małym ogniu. Cały czas mieszamy.
2. Mieszamy aż przestygnie.
3. Odmierzamy mleko w proszku i całość dodajemy do rozpuszczonej masy. Od razu zaczynamy mieszać. Mieszamy dokładnie do osiągnięcia jednolitej masy.
4. Dodajemy pokruszone ciastka i mieszamy.
5. Blaszkę o wymiarach ok 30 x 11cm wykładamy folią. Przekładamy do niej blok czekoladowy. Chowamy do lodówki na kilka godzin.
Życzymy Wam smacznego! 🙂
Przyznam, że nigdy tego nie jadłam, nawet w dzieciństwie. Może wypróbuje. 😉
Polecamy, u nas znika nie wiadomo kiedy 🙂
ale pyszności
ale pyszności
Smak mojego dzieciństwa :))
Wygląda pysznie!
Smakuje też pysznie! Zachęcamy do wypróbowania 🙂